In en over de vangrail
Door: Corry en Kees
Blijf op de hoogte en volg Corry en Kees
14 Juni 2006 | Spanje, Melide
Het is frisjes bij de start. Kees gaat toch in de korte broek. Eigenaardig weer met bewolking op ooghoogte. De omgeving moet daar volgens zeggen en schrijven mooi zijn, maar wij zien er door de nevel niet veel van. Vlot komen we aan in Sarria. Het is nog vroeg, dus kunnen we een deel van de mis nog bijwonen in de San Salvador. Er speelt een Kelt op het orgel.
De omgeving is erg groen. Er is een mooi stuwmeer. Judaspenning (?!), Stokroos, Braam en een klein soort Monnikskap worden op de lijst bijgeschreven. De geur van Eucalyptusbomen is indringend. Er zijn veel varensoorten en er is kleine veeteelt. De kleine boerendorpjes in de bergen zien er bepaald armoedig uit.
Dan volgt een klim van 15 km. Met een volle blaas kan dat knap lastig zijn. Mannen zijn wat dat betreft erg makkelijk. Voor vrouwen ligt dat toch even anders. Maar het moet echt. Dus netjes op de vangrail plaatsnemen. Billen boven een afgrond van een meter of 30 en de verdere details zullen wij iedereen maar besparen. Maar het lucht wel op en dat is voor velerlei uitleg vatbaar. De rest van de klim gaat veel lichter. Zelfs een vlinder die op de rug van Corry meelift, deert haar niet. Op deze manier vindt de vlinder het 'n een makkie! Tijdens de afdaling was 'ie trouwens gewoon weg!
De hele dag zien we medepelgrims, de meesten hebben de haardracht van prehistorische druiden. Bijna allemaal fietsers, want er zijn haast geen wandelaars. Die zullen toch niet de taxi hebben genomen? We zien twee in de verte twee pelgrims een verkeerde afslag nemen, maar ze zijn veel te ver weg om ze te waarschuwen.
Tijdens de beklimming buitjes, maar ook enkele zonnige perioden en dan is het gelijk warm. Ondanks het matige weer laten de vogels geen verstek gaan. Buizerd, Zwarte Wouw, Torenvalk, Hop, Geelgors, Winterkoning, Grauwe Klauwier, Fitis en veel Kraaien.
Tijdens de afdaling (We suizen er haast voorbij) doen we Ligonde aan. We stoppen bij een verweerd granieten kruis uit 1671 met een afbeelding, die veel emoties oproept. Hoeveel pelgrims zijn hier al gepasseerd? En nu staan wij hier.
En als Jacobus helpt, kunnen we die laatste 70 km die ons nog resten, ook nog wel overbruggen.
We besluiten te stoppen in Melida. We hebben 85 km afgelegd vandaag met een gemiddelde van 13.8 km.
En straks gaan we nog maar eens slapen in de hoop, dat we morgen ..... Santiago de Compostela ...............
14 Juni 2006 - 21:07
Jos:
Hallo Corry en Kees, je weet dat ik jullie benijd. Vroeg op en dan naar Santiago, dit wordt een dag die je van je leven nooit meer zal vergeten. 15 Juni 2006, de dag dat jullie Santiago bereikten in het voetspoor van al die miljoenen andere pelgrims die al sinds de 8e eeuw op pad zijn, en ook jullie sporen liggen daar. Je weet ook dat een felicitatie niet op zijn plaats is maar dat jullie het gewoon gedaan hebben. Jammer dat jullie er nu zijn, koester de herinneringen en het gevoel. Maar het is ook de dag dat jullie weer op aarde komen bij alle mensen die met jullie meegeleefd hebben. -
14 Juni 2006 - 22:33
Annelies:
Zo, doel bijna bereikt. en hoe? Ik heb niks over pech gelezen (behalve het slechte weer in 't begin dan...) dus de reis was wel voorspoedig. Geen spijt dat het bijna voorbij is? Als ik zo jullie reisverslag lees zou ik 't wel weten: gewoon nog een poosje doorgaan... Alhoewel, jullie zijn er nog niet helemaal, nog een stukkie... en dan? -
15 Juni 2006 - 06:11
André G.:
Corry, Nood breekt wet. Mijn Spaanse oud-collega's nemen je het vast niet kwalijk.
Geniet van de intocht in het ongetwijfeld mooie Santiago de Compostella. Alleen de naam is al prachtig. Wellicht hebben ze er ook een soort Via Gladiola.
Na zo'n tocht hebben jullie een warm welkom met een frisse serveza verdiend!
Hartelijke groet uit een nat en winderig Menheerse. -
15 Juni 2006 - 06:29
Alan:
Sterkte nog met de laatste loodjes! Na morgen gewoon biertje, voeten omhoog en het WK kijken? Jullie staan op een gedeelde 3e plek maar 10 punten achter de (2) leiders. -
15 Juni 2006 - 06:31
Alan:
Enne, wie weet, misschien kiezen jullie ervoor om nog TERUG te fietsen? -
15 Juni 2006 - 09:17
Goof Enjannie:
Dat word genieten vandaag.jullie zijn er bijna geweldig. -
15 Juni 2006 - 11:34
Robert:
Met het eind in zicht zullen de laatste bergen wel weer meevallen om te "beklimmen".. ;)
Ik zal vanavond alvast een biertje drinken op jullie overwinning!!
15 Juni 2006 - 14:16
Kukie:
Poe hee! Gaaf! Grandioos! Jullie hebben 't 'm maar mooi geflikt. Emotioneel. En nogmaals: Poe hee! -
15 Juni 2006 - 17:10
Adrie En Wilma:
Jullie zijn kanjers ! Petje af voor deze prestatie.