Salamanca - Reisverslag uit Salamanca, Spanje van Corry en Kees Zelfde - WaarBenJij.nu Salamanca - Reisverslag uit Salamanca, Spanje van Corry en Kees Zelfde - WaarBenJij.nu

Salamanca

Door: Corry en Kees

Blijf op de hoogte en volg Corry en Kees

01 April 2023 | Spanje, Salamanca

1 april

Het is 21.30 uur, de lichten gingen uit, het werd stil. Tenminste.....Het was een nacht die je snel wilt vergeten. De Albergue heeft 24 bedden, 15 voor Italiaanse mannen, 1 Italiaanse dame, 2 waren voor ons, 6 bedden waren vrij. De badkamer was op de begane grond, het slaapgedeelte boven, een krakende trap, mannen die veel plassen,.....laat de verbeelding verder het werk doen.

De eerste pelgrims vertrokken om 5.00 uur, ze wilden een lange etappe maken, meer dan 30 kilometer. Wij liever niet, ons alarm gaat om 7.30 uur. Toen waren alleen het Italiaans echtpaar en 1 man nog aanwezig. Alle anderen waren tussentijds vertrokken.

De bar, waar we gisteravond heerlijk hebben gegeten, blijkt vanmorgen nog gesloten te zijn. Oei, dat is een tegenvaller, geen ontbijt. We gaan 8.15 uur gewoon op weg en kijken wel hoe het "uitpakt". Het is koud, bewolkt en 4 graden, we hebben de jas aan, maar zijn wel in korte broek. De wind is deels mee, deels zijwind. Er komt straks nog een plaatsje, dus dan kunnen we wel iets eten, water hebben we natuurlijk altijd bij ons.

We lopen tussen weilanden door, met als afscheiding de "Muurtjes", glooiend in het landschap. Runderen lopen heerlijk te grazen en als wij passeren kijken ze even nieuwsgierig op. Steeneiken zorgen voor afwisseling. Bij het passeren van een heuvel kan je lekker ver kijken. Het onverharde pad als een lint, slingerend zover je kan kijken.

Wanneer het 9.40 uur is even stoppen. We hebben nog een koek en iets te drinken, maar verder hebben we nog geen dorp gezien. 7 kilometer onderweg.

Het Italiaanse echtpaar loopt ons voorbij. Even een korte groet, dan weer verder. De omgeving is schitterend maar het is fris, 7 graden.

Het dorp, Miranda de Azán, op 11 kilometer, heeft 1 bar. Heerlijk, dan is er ook koffie. 2 autobussen stoppen aan het begin van het dorp. De mensen die uitstappen gaan allemaal in de bar een stempel halen. Sommigen nemen een borrel, voordat ze gaan lopen, vandaag pelgrimeren ze naar Salamanca. De bar is meteen overvol. Wij zien daar het Italiaans echtpaar terug, zij hebben al een ontbijt, wij bestellen dat ook. We nemen alle tijd om te eten en laten de wandelaars voor ons vertrekken.

Het landschap verandert, de weilanden worden akkers met Tarwe. Enkele stukken liggen klaar om in te zaaien, de sporen van het eggen duidelijk te zien. ATB-ers en joggers maken hun zaterdagtraining.

De Veldleeuwerikken "staan" zingend in de lucht. Jammer dat je ze niet mee kan nemen naar huis. De Wouw en Torenvalk zwevend en biddend boven ons. In de berm, Langdradig Druifhyacint (Blauwe Druifjes), Hoepelroknarcis, Ooievaarsbek, Ridderspoor, Madelief, Deens Lepelblad en Paardenbloem, een kleurrijk geheel.

We zien de stad al liggen. Bij de laatste heuvel voordat we de A-weg onderdoor gaan, staat een ijzeren Kruis. Kijk je achterom, dan zie je weer een lang onverhard pad als een lint door het landschap. Daar hebben we gelopen. De zon schijnt even, als een knipoog, maar verdwijnt dan weer achter de bewolking. Het is gewoon koud, voor Spaanse begrippen dan.

Voordat we de stad Salamanca inlopen, eerst de voorstad. Een parkachtig wandelgebied, een uitlaatplaats.

We naderen het centrum, lopen langs de Cathedraal. Eerst maar naar de overnachtingsplaats die we hebben geboekt. Het Hostal is snel gevonden, maar dan.... Digitaal geboekt, is digitaal inchecken. En dat in het Spaans....... Gelukkig zijn er een aantal jongeren die ons helpen. Zij kunnen gelukkig Engels en wij ook. Samen lukt het om verder te komen en de kamer te openen. Binnen, in de kamer ligt de sleutel voor ons klaar. Het is 13.30 uur, en 23 kilometer.

Lekker douchen en de stad in. Even wat eten, menu Del Dia lukt nog om 15.00 uur.

Op het Plaza de Mayor is het druk. Supporters in blauw-wit tenue en sjaals gaan zingend door de stad. Op sommige straathoeken en pleinen zingen groepen Muzikanten. We komen weer bij de Cathedraal, even kijken voor de openingstijden voor morgen. Dat wordt morgen niet bezoeken, nu of maandag. Dat wordt vandaag en dat kan tot 20.00 uur. In de Cathedraal is al veel in gereedheid gebracht voor volgende week Samana Santa. De draagbaren die in de Processie worden gebruikt staan al klaar. Binnen is er veel te zien, het Altaar, het Koor, de Koepel en dan alle Kunstschatten.

Na het bezoek kopen we proviand en doen niets meer.

Vandaag 28 kilometer, maximaal 15 graden, een bewolkte dag.

In Salamanca eindigt onze Camino. De Mozarabe afgelopen van Cordoba tot Mérida. Daarna nog stuk van Via de la Plata tot Salamanca, totaal ruim 600 kilometer.

• 01 April 2023 - 21:44

Jos En Anja:

Het zit er op, je hoort bijna de weemoed in het verslag van vandaag. Veel hebben we er weer van genoten. Rust lekker uit en maak weer plannen voor het volgende tocht.

Dank je dat we weer mee mochten op jullie tocht.

• 01 April 2023 - 21:58

Corry:

En dan zit het er al weer op. Enorm genoten van jullie verslagen en belevenissen. Geniet nog even van het Spaanse weer. Tot gauw.

• 01 April 2023 - 22:15

Tanja Vroegindeweij:

Het is morgen Palm zondag, voor sommige mensen een speciale dag.

Jullie houden morgen Rustdag???

Hopelijk is het weer morgen wat warmer, wij hopen hier dat het droog is.

Blijf nog nagenieten.

• 01 April 2023 - 22:33

Magda:

Beste Kees en Corrie,

Het is volbracht. Ik heb genoten van jullie reisverslagen, maak een diepe buiging en neem mijn pet voor jullie af.

Knap gedaan hoor chapeau.

Tot spoedig weerzien.

Magda Korthals

• 01 April 2023 - 23:44

Greta En Leo:

Beste Corrie en Kees,

Wat een prestatie, en wat was het genieten om jullie via het reisverslag te volgen. De flora en fauna herkenbaar, we komen hier in Portugal dezelfde soorten tegen.

Nog veel plezier de komende week.

Hartelijke groeten Greta en Leo.

• 02 April 2023 - 07:27

Rob Grashoff:

Het was bijzonder leuk om jullie verslagen te lezen. Dat riep veel mooie herinneringen bij me op. Jammer dat het afgelopen is. Volgend jaar verder?

goede teugreis.

Rob

• 02 April 2023 - 08:53

Bram En Frouke Bienefelt:

Beste Corrie en Kees,

Heel indrukwekkend en we voelen de weemoed om al dat moois te gaan verlaten. Wij bewonderen jullie innerlijke drijfveer en hopen elkaar weer eens te spreken op de woensdagochtend bij Wilma en Bram.

Met een vriendelijke groet,

• 02 April 2023 - 09:39

Jannie:

Ah ... wat jammer dat het afgelopen is

Genoten van jullie levendige verslagen. Alsof ik er gewoon bij was.

Geniet nog lekker na en goede thuisreis!

Groet,

• 02 April 2023 - 09:50

Arend:

Hoi Corrie en Kees,

weer heerlijk mee gewandeld aan de hand van jullie verslagen. Het voelt net of je erbij loopt.

Groeten

Arend en Ineke Brinkman

Goede terug

reis

• 02 April 2023 - 10:30

Rianne De Leeuw:

Beste Corrie en Kees,

Weer genoten van jullie levendige verslagen en mooie foto's, het roept mooie herinneringen op. Geniet nog even van Salamanca en goede reis naar huis.

Groet,

Rianne

• 02 April 2023 - 11:55

Gerda En Pieter:

Beste Corry en Kees,

Bij elk verslag denk ik weer: hoe krijgen ze het voor elkaar; km’s lopen, foto’s maken en dan ook nog elke dag een verslag schrijven. Mooi werk en nu alle indrukken verwerken.

Bedankt en goede terugreis.

• 02 April 2023 - 12:47

Doom Hartensveld :

Het doel bereikt! Dank je voor de geboden gelegenheid om op afstand met jullie mee te reizen.

Geniet nog even en tot horens / ziens in Ollanda.

• 02 April 2023 - 13:16

Wim En Adri Weeda:

Hallo Corrie en Kees,

Wij hebben genoten van jullie verslagen, vooral het gebied dat wij zelf ook bezochte tussen Caseres, Galistea, de Jerte vallei en het gebied rond Hervas.

• 02 April 2023 - 17:15

Jaap Peeman :

Oh jullie stoppen er al mee. Maar 600 km in de benen is ook niet niks. Nou dat ziens dan in Menheerse.

• 02 April 2023 - 18:44

Cor En Tea:

Dank weer voor jullie lezenswaardige verslag. Vanaf de bank net alsof we meegelopen hebben.

• 03 April 2023 - 08:08

André Groenendijk:

Weer een prachtig avontuur!

• 03 April 2023 - 09:44

Rinus:

Prachtige tocht weer. Goeie terugreis!!

groeten, Rinus

• 03 April 2023 - 20:15

Ineke:

Super knap. En dank voor het veslag en de mooi foto’s.