Vlakke etappe? Mooi niet!
Door: Corry en Kees
Blijf op de hoogte en volg Corry en Kees
15 Augustus 2016 | Spanje, Jaca
Maar het uitzicht is zeer fraai. Uitkijkend over een stuwmeer, Elbalse de Yesa en Escó. Door de aanleg van dit meer moest er een dorp verdwijnen. Met laag water komen er op sommige plaatsen ruïnes te voorschijn. De verdere weg langs het stuwmeer zou vlak genoemd kunnen worden. Soms op met 3 of 4 %, soms dalend. Een enkele keer 6 tot 8 %. Hoezo vlak? Soms lijkt het wel een maanlandschap met de rotsen aflopend naar het water. Een edelhert passeert onze weg en verdwijnt in de bossen. Dennen en Cipres, je ruikt de hars. Soms is het erg druk met verkeer, dagjesmensen, maar ook vakantiegangers. Vandaag is het Nationale feestdag in Spanje, Mariadag. Verschillende motorrijders nemen ook deze weg langs de stuw. Een weg glooiend met haarspeldbochten is voor hen een leuk verzetje. Maar soms gaat het bij de bochten maar net goed. Bij de afslag naar een dorpje Villarreal de la Canal staan 2 huizen. Een ervan is een Panaderia, jawel en ze verkopen ook koele drankjes. Dat is na 28 km. een welkome pauze.
We vervolgen de N 240 richting Berdún. Marianne is zeer resoluut: "geen klim omhoog zoals 10 jaar geleden. Het uitzicht is hier ook mooi". Koploper stemt toe. De temperatuur loopt op, eerst 20 graden, maar nu rond de 25 graden en we zijn nog maar net begonnen.
Bij Puenta la Reina de Jaca, 42 km, houden we een eetstop. Kopen nog wat koele drankjes en eten in de schaduw. Het is dan 13.15 uur.
Verder rijdend over de N 240 is het erg druk met passerende auto's, campers en auto’s met caravan. Nog steeds glooiend 3 tot 6 %, maar met meer uitzicht naar links en rechts, landelijker met akkers. Wel krijgen we af en toe schaduw van de bomen langs de route. Met een klim is dit een welkome gift. De weg naar Monasterio de San Juan de la Peña laten we rechts van ons liggen. Daar wagen we ons niet aan vandaag met deze warmte.
Bij de afslag Atarés, 56 km. ligt een grote schaduwrijke plek, even een stop voor wat limonade. We maken ons op voor het laatste stukje naar Jaca.
Rond 16.00 uur rijden we Jaca binnen en zoeken de Auberge del Peregrino voor de overnachting. Daar krijgen we een bed, un Tampon, kunnen douchen, kleren wassen en maken tijd voor de stad. Nu 30 graden. Bezoeken de Kathedraal, voor verschillende mensen een plek om een "tukje" te doen, voor anderen een plek voor het kaarsje en het "stil zijn". Daarna op zoek naar een bar voor de nodige drankjes en tapashapjes. Later lopen we richting Castillo de San Pedro en vinden een heerlijk plekje in de schaduw voor een rustmoment, zoals velen met ons. Om de tijd te overbruggen voor het open gaan van de restaurants, na 20.00 uur, slenteren we later door de smalle straatjes van Jaca. Het is bedompt warm. Bij een pizzaria gaan we ons avondmaal nuttigen. En zorgen dat we 22.00 uur in de refugio zijn, dan sluit de buitendeur, maar dan zijn we al "onderzeil".
Vandaag 65 km en 760 klimmeters.
Vogels: gekraagde Roodstaart, Purperreiger, Huiszwaluw, rode Wouw, Kraai.
Vlinders: IJsvogelvlinder, Rouwmantel, Koningspage, Koolwitje, Dagpauwoog.
Planten: Kaasjeskruid, Honingklaver, Duifkruid, Cichorei, Aardaker, Parasolgras, Hazepootje, Marjolein, Raket
15 Augustus 2016 - 22:30
Leny En Doom:
Wat een mooie natuur en welke karakteristieke gebouwen. En dan te bedenken dat wij voor al dit moois geen pedaal hoeven te beroeren!
Het verslag sluit naadloos aan op dat van vorig jaar.
Groeten en sterkte. -
16 Augustus 2016 - 06:15
Drea:
Weer volop genieten van jullie verhalen en de prachtige foto's! Veel plezier!
Liefs van ons -
16 Augustus 2016 - 09:34
Linea:
Toch zou je het eens moeten proberen want slaapt heerlijk in de koelte en de serene rust ;)
16 Augustus 2016 - 09:35
Linea:
16 Augustus 2016 - 11:20
Robert:
Ziet er weer geweldig uit.. Met jullie verhalen krijg ik elke keer trek in tappas.. Haha.. geniet er van! -
16 Augustus 2016 - 15:06
Goris:
Zeer verstandig om toch maar die N240 te volgen. Die is al lastig zat met 3 - 6 %. Het eerste routedeel hebben jullie al bijna voltooid. Veel cultuur in de regio. Wij genieten op afstand..... -
16 Augustus 2016 - 23:16
Wim&Doke:
Hartelijk dank Marianne voor je sfeervolle verslaglegging... EN de geweldige plaatjes GENIETEN! -
19 Augustus 2016 - 08:06
André G.:
Een welverdiende maaltijd met een koel drankje. -
20 Augustus 2016 - 20:41
Ducky:
een beetje laat maar nu alle foto''s gezien en de verhalen gelezen super weer .Nog veel mooie km. Groetjes Goof en Duck