Alles draait om water - Reisverslag uit Mérida, Spanje van Corry en Kees Zelfde - WaarBenJij.nu Alles draait om water - Reisverslag uit Mérida, Spanje van Corry en Kees Zelfde - WaarBenJij.nu

Alles draait om water

Door: Corry en Kees

Blijf op de hoogte en volg Corry en Kees

01 September 2016 | Spanje, Mérida

Vanmorgen reden we om 8.30 uur weg. 20 graden, heerlijk fietsweer.
Al snel hadden we de route en het ritme weer te pakken.
We zagen een rood vogeltje uit een bosje opvliegen. Zo'n mooi rood kopje. Koploper: "Ik weet wat het is, ik heb gisteren in het boekje het plaatje gezien. Een nieuw soort voor mijn vogellijstje. De Roodmus". Daarna is Koploper is helemaal de weg kwijt. Hij stuurt Marianne 3x de verkeerde kant op. Verder rijdend klinkt er een apart vogelgeluid. Ha, weer een nieuwe? Marianne helpt hem uit de droom. Het is een "mechanisch geluid" om vogels weg te schrikken uit de mais en zonnebloemvelden.
De fietsroute loopt een aardig stuk parallel langs de A5, een servicio. Het verkeersgeluid is nadrukkelijk aanwezig. Landbouwgebieden vol met tomaten klaar voor de oogst. Mais en zonnebloemvelden afgewisseld met olijfgaarden. We naderen een camping. Nog maar één caravan die er een beetje verloren bij staat. De camping is gesloten maar de cafetaria is open. Boeren komen hier voor een bak koffie en stuk brood of koek. Wij hebben nog niet veel gefietst, 15 kilometer maar nemen lekker koffie met cake.
De route loopt daarna verder langs het Canal de Orellana, heerlijk in de schaduw want de zon staat nog niet hoog. We begrijpen waarom er veel landbouw in deze streek is. Het Canal voorziet de landerijen met water door de aftakkingen die er zijn. Het gewas wordt gesproeid. Het ziet er heel groen uit. We kunnen de bergen in de verte niet zien omdat de lucht heiig is. "Jammer", vindt Koploper, weinig foto's. De route gaat na 35 kilometer van het Canal af en gaat verder door het landbouwgebied. Soms is de weg goed begaanbaar maar soms ook stukken "mal estado", stuurmanskunst is soms nodig.
De Cigales tsjirpen boven de andere geluiden uit.
De eetstop houden we in San Pedro de Mérida, 47 kilometer. Een bankje in de schaduw is snel gevonden. Het eten smaakt goed na een ochtend fietsen.
We naderen ons einddoel voor deze dag, Mérida. Maar het venijn zit in het laatste stuk van 18 kilometers. Soms pittig klimmen maar de benen zijn een beetje lui van het fietsen over vlakke stukken.
De stad is ons wel bekend. Twee jaar geleden hebben we hier een extra rustdag gehouden om de stad te bezichtigen. Vandaag houden we het bij 1 overnachting. We zijn om 14.00 uur in de stad en hebben snel een onderkomen gevonden. Deze keer niet de Auberge, het is te warm om in deze accommodatie te overnachten, maar een Hostel mèt airco.
Daarna opfrissen en de stad in. Er is veel drukte in de stad. Mensen maken zich op, om de komende 5 dagen te feesten. Fiësta d'americo d'espangne, begrijpen we uit de affiches die overal hangen. Ook het theater, Teatro y Anfiteatro, wordt deze dagen gebruikt om er zangvoorstellingen te houden. Het zal een mooi gezicht zijn met zo'n decor.
Het is te warm om lang door de stad te lopen, 43 graden. We zoeken een terras voor een cerveza. Op het terras zijn vernevelaars werkzaam, het zorgt voor een beetje verkoeling bij deze tropische temperaturen. De avondmaaltijd kan vanaf 20.00 uur.

Vandaag 63 kilometer en 398 klimmeters. Uiteindelijk tropisch, 43 graden.

Vogels: Roodmus, blauwe Ekster, Koolmees, Koereiger, Bijeneter, groene en bonte Specht, Tortel en Houtduif, Zwartkop,

Vlinders: Koningspage, Weerschijnvlinder. En weer veel bruinrode libellen.

Op het Canal waren Schaatsenrijders. Cigales lieten zich horen

• 01 September 2016 - 21:58

Tanja:

Hoi Corry en Kees,
    Wat een temperatuur, dan kan je toch bijna niet meer denken? Geen wonder dat de bewoners van feesten houden. Blijf genieten dan doen wij het thuis met een normale zomerse temperatuur van 20* plus.
    Liefs Tanja

• 01 September 2016 - 22:58

Andre G:

Schaatsenrijders op het kanaal? Is de hitte Marianne naar het hoofd gestegen? De airco maar goed laten snorren.