Schaduw ver gezocht
Door: Corry en Kees
Blijf op de hoogte en volg Corry en Kees
22 Augustus 2016 | Spanje, Peñafiel
Er komt een grote kudde met wel 300 schapen naar beneden. De schapen storen zich niet aan ons en als ze te veel afdwalen halen de honden, op het fluitsignaal van de herder, ze terug. Sommige schapen maken daarbij een luchtsprong wat een komisch gezicht is.
Verderop zien we een moeder ree met jong grazen langs de weg. Wanneer ze ons in de gaten krijgen lopen ze rustig omhoog de bosschage in. Wielewalen vliegen in een groepje op en kwetteren er lustig op los. In Nederland ben je al blij als je deze vogel hoort. Het is een mooie dag. Landelijk iets meer wijngaarden, maar ook landbouw blijft. Op bepaalde stukken staan grote schuren voor de varkensfok.
Nadat we Castillejo de Robledo zijn gepasseerd komen er verwijzingen naar Bodega's.
Bij Santa Cruz de la Salceda, 21 kilometer, willen we koffie doen maar zijn te vroeg. Alles is nog dicht. Wanneer we zoekend rondrijden waar de route verder gaat, opent er een deur van een restaurant. Als aasgieren gaan we erop af. Koffie met pan con tomate. De bakker komt vers brood brengen en wij krijgen van de Patrona nog meer brood. Ze weet wat fietsers nodig hebben.
Aranda de Duero na 36 kilometer, is een grote stad met zelfs een nieuwbouwwijk, mooie huizen met op de garage een balkon. In de plaatselijke supermarkt wordt onze voorraad weer aangevuld en bij de VVV krijgen we een stempel. Bij Iglesia de Santa María, een mooie kerk uit de 15e eeuw, is een mis bezig. We willen de dienst niet verstoren en lopen niet verder de kerk in. De temperatuur is al opgelopen naar 23 graden en het is nog geen middag.
Aranda de Duero staat bekend door zijn vele wijnhuizen met diepe kelders met constante temperatuur 12 à 14 graden, verbonden met onderaardse gangen. De druiven in de gaarden moeten hun kleur nog krijgen, dus nog niet te oogsten.
Langs een drukke weg, de aansluiting naar de A11, moeten we de stad uitrijden. Maar wij mogen daar niet op als fietser. Voor ons is er een andere weg, iets rustiger. We lezen dat er een mogelijkheid is om deze redelijk drukke weg te vermijden, maar zien dat dit een onverhard pad is. En zoals Anja al opmerkte, we zijn geen veldrijders. Tenslotte zijn de Spelen afgesloten dus geen medaillekansen meer.
Bij het naderen van Roa krijgt Marianne al de kriebels, weer klimmen. En met deze warmte, 30 graden, wordt het afzien. Koploper vindt het ook niet prettig, er wordt een alternatief gezocht en gevonden via de BU 130.
Eerst een eetstop bij La Cueva de Roa. 64 kilometer. Een lokale señor verwijst ons naar een bronwaterpunt in het dorp. We kunnen in de schaduw zitten, het water is lekker koel en we nemen hier de tijd om op krachten te komen.
Uitgestrekte gronden met wijngaarden, zonder bomen voor schaduw, jammer.
Peñafiel de stad rijden we binnen rond 17.00 uur. Eerst een onderkomen zoeken. Dat lukt uiteindelijk in een Hotel Convento Las Claras. Wanneer we de kamer betrekken zien we badkamer met Bad! Echt luxe en een warm bad is heerlijk voor de benen.
Maar dat mag ook wel na 84 kilometer, 340 klimmeters en nu 35 graden.
Vogels: Wielewaal, Buizerd, Kneu.
Planten: Hop, Heide, Akkerwinde, Dagkoekoeksbloem, Bies, Toorts.
Vlinder: Koninginnepage, geaderd Witje.
Verkeersslachtoffers: Wild Zwijn, Ree, Slang.
22 Augustus 2016 - 22:19
Daan:
Als er een schaap over de dam is volgen er meer maar jullie gingen toch de andere kant op naar BOVEN.
Mooie verhalen zijn het weer.
Wij gaan van de week ook voor de 30 graden na 2 dagen herfst.
Nog veel fietsplezier. -
23 Augustus 2016 - 08:05
André G.:
Welverdiend zo'n heerlijk bad! -
23 Augustus 2016 - 08:31
Lyanne :
Oh lekker in een hotel, na een pittig dagje. Schattig die schaapjes zo.