Bijzonder moment - Reisverslag uit Coimbra, Portugal van Corry en Kees Zelfde - WaarBenJij.nu Bijzonder moment - Reisverslag uit Coimbra, Portugal van Corry en Kees Zelfde - WaarBenJij.nu

Bijzonder moment

Door: Corry en Kees

Blijf op de hoogte en volg Corry en Kees

10 September 2016 | Portugal, Coimbra

Vanmorgen met het wakker worden dachten we allebei: "Droom ik? Geen blauwe lucht maar wolken". We maken een selfmade ontbijt en gaan 8.15 uur op pad.
Het is 18 graden, we moeten een trui en windbody aan. Het waait weer. Het eerste gedeelte van de route gaat door het bos. Ceder en eucalyptus. Op stukken met iets vlakkere ondergrond wordt weer wijnbouw gepleegd. De trossen worden met de hand geplukt; de stukken land zijn te klein voor de machines. Soms zijn er olijf- en vijgenbomen aangeplant.
We klimmen 200 meter, dalen 100 meter en klimmen weer 200 meter, zo gaan we trapsgewijs naar de top. Boven aan gekomen rijden we nog een stuk over de heuvelkam en krijgen soms vergezichten te zien. De bomen zijn hier minder. Op de andere heuvelkam zien we restanten van branden, grote stukken zijn verwoest.
In Rabaçal houden we een koffiestop, 15 kilometer. Het is gezellig druk in de cafetaria, wat tevens weer een levensmiddelwinkel is. Lokalen komen hier voor hun koffie met pasteria.
De zon komt intussen door de wolken heen en trui kan uit. De route loopt verder, deels langs een A-weg over de servicio. Het rijden op deze weg is niet zo fijn omdat er veel "valse" heuvels zijn, soms 18 %, naar een viaduct over de A-weg en dus niet te fietsen. Via de GPS zoeken we een andere route langs dorpen, ook omhoog en omlaag, maar meer geleidelijk.
Bij Antanhol, 35 kilometer houden we een eetstop. Vanaf het kerkplein klinkt muziek naar het muurtje waar wij zitten te eten. Weer festiviteiten. We boffen dat iedereen zo vrolijk is.
Verder rijdend komen we langs meer wijngaarden. De druiven zijn klein. Zou dat door de droogte komen?
Opeens na een klim zien we de stad liggen waar we overnachten, Coimbra, en misschien Corry, Inie en Rob zien. Zij zijn op vakantie in de buurt van deze stad en proberen vandaag ons te ontmoeten.
De stad bereiken we via de voetgangersbrug over de rio Mondego. Het hotel is snel gevonden, gisteren geboekt via internet met last-minute. We douchen en gaan de stad in. Het is 28 graden.
Voor de benen is dit geen goede ontspanning. Het oude centrum ligt hoog, dus de trappen en straten hebben een flink stijgingspercentage. Maar het is wel de moeite waard. De herbouw van de Kathedraal is begonnen in 1117 op de oude fundering van de verwoeste Kathedraal. In 1184 werd de eerste dienst gehouden. De bouw van het klooster met zijn binnentuin werd gestart in 1218. Het is een bijzonder gebouw maar minder fraai als het Mosteiro in Belém. We krijgen een stempel.
Daarna lopen we nog door straatjes verder omhoog en komen bij de universiteit van de stad. Een kolossaal gebouw met groot binnenplein. Koploper gaat naar binnen waar anderen naar buiten gaan. Uiteindekijk komt hij ook niet verder zonder kaartje. Wel weet hij een raam te openen en zodoende nog een foto te maken van de stad. Bij de toegangspoort staan enkele studentes muziek te maken, als bijdrage voor hun studie. Het klinkt bijzonder goed.
Wanneer we teruglopen en bijna bij het hotel zijn, komen er drie bekenden aanlopen. Corry, Inie en Rob. Dit bijzondere moment is niet goed te beschrijven. Maar is heel welkom.
We lopen terug naar het oude centrum en zoeken een terras voor een drankje. Na enkele uren bijkletsen is er het afscheid, tot weerziens thuis.
We gaan vanavond nog op zoek naar een restaurant voor een lekkere maaltijd en dan op tijd slapen. Morgen fris weer op.
Vandaag 47 kilometer, 441 klimmeters. 28 graden.

Vogels: Roodborst Tapuit, Putter, Mus, Houtduif. Geen bijzondere.

Wim: Een extra week bijboeken zou wel kunnen, maar of ze bij de organisatie daar blij mee zijn?

Lyanne: Is de telefoon al weer schoon? Wat kan Merel al goed lopen!

Tanja: Het tempo van de Koploper is helaas niet aangepast aan het tempo van de lokalen hoor. Probeer dat maar eens uit.

• 11 September 2016 - 01:12

Corry:

Een bijzondere ontmoeting. Heerlijk jullie nog in jullie camino modus te zien. Wisten precies waar we jullie konden verwachten in de buurt van de kathedraal of terras. Lekker bijgekletst over van alles. Veel rust en plezier nog de komende dagen. Ga ik ook proberen.

• 11 September 2016 - 10:44

Lyanne :

Wat mooi, visite van Corry Rob en inie. Is t toch gelukt. :) gezellig.

• 11 September 2016 - 16:43

Wim Klepper:

Ik las dat jullie op een muurtje je brood zaten op te eten,ik moest gelijk denken aan Brouwershaven toen wij van de week daar op de markt aan een loempia zaten tijdens de pauze van ons fietstochtje ,jaren geleden zaten jullie daar ook wel eens op dat muurtje tegenover de chinees.
    wij hadden het erover Groet Wim & Cobie

• 12 September 2016 - 09:32

Andre G.:

Ziet er heel gezellig uit! Mooie ontmoeting